Prezentare pensiune turistica
Satul Bucovinean este o asezare de vacanta, formata dintr-un complex de case traditionale bucovinene autentice, situata in Bucovina - Tinutul Manastirilor, pe Valea Moldovei. Casele taranesti vechi de peste 100 de ani, cateva chiar de acum doua secole, au fost reconditionate si transformate in pensiune pentru toti cei care doresc sa locuiasca precum bucovinenii de altadata. Satul Bucovinean si-a inceput activitatea in anul 2011, fiind printre primele, daca nu chiar prima pensiune turistica de acest gen - cazare in case vechi taranesti de peste 100 de ani.Satul este localizat in judetul Suceava, comuna Breaza, satul Parau Negrei, la o distanta de 94 km de Suceava, la 30 km de Campulung-Moldovenesc si la 13 km de Fundu Moldovei. Parau Negrei este o mica asezare situata pe firul unui parau, izolata, intr-o zona aproape salbatica, departe de galagia drumurilor nationale si de asfalt. Drumul forestier ce leaga soseaua principala de Satul Bucovinean (2,2 km) este intretinut, drept, nu este in panta, fiind folosit de localnici, de microbuzul scolar si de carutele ce colecteaza zilnic laptele din zona. Nu sunt probleme de acces pentru niciun tip de masina. Soseaua de acces Pojorata - Fundu Moldovei - Breaza - Izvoarele Sucevei este proaspat asfaltata (2017 si 2018), accesul cu masina sau autocarul facandu-se fara probleme pana in curtea Satului Bucovinean.
Casele sunt puse la dispozitia dumneavoastra pentru a va petrece o vacanta reusita intr-un mediu autentic bucovinean.
Casele taranesti sunt compuse dintr-un dormitor sau doua, camera de zi si baie (doua bai in cazul caselor cu doua dormitoare). Casele sunt de doua locuri (paturi duble), de trei locuri (cu un pat dublu si un pat single sau trei paturi single), de patru locuri cu un singur dormitor (cu un pat dublu si doua paturi single) sau de patru locuri cu doua dormitoare (fiecare dormitor cu un pat dublu) si o casa taraneasca de zece locuri cu doua dormitoare (un dormitor cu un pat dublu si unul single si un dormitor cu doua paturi duble si trei paturi single). Casele sunt oferite integral si exclusiv, nu se pot caza persoane sau familii straine intre ele in aceeasi casa taraneasca. Spre deosebire de alte locatii de cazare, la noi aveti la dispozitie intreaga casa, intimitatea este asigurata, nu exista dezavantajul zgomotelor auzite din camerele vecine ocupate de alti oaspeti, nu scartaie tavanul cand persoane straine circula prin camerele de la etajul superior, etc. Caldura si apa calda sunt asigurate de centrala termica pe lemne si boiler. Fiecare casa taraneasca dispune si de mini frigider, uscator de par.
Ca alternativa la casele taranesti, grupurile mai mari de oaspeti (dar nu numai grupurile mari, oricine doreste, bineinteles) se pot caza in cabana. Cabana este situata in aceeasi curte cu casele taranesti si are la parter bucataria si sala de mese pentru toti oaspetii Satului Bucovinean. La etajul 1 se afla 4 camere, 2 bai si un spatiu mare de relaxare cu mese si banci de lemn. La mansarda sunt 3 camere si o baie. Cabana este ideala pentru grupurile de prieteni care doresc sa stea impreuna in acelasi spatiu. Nu se inchiriaza in acelasi timp mai multor grupuri sau familii straine intre ele decat in cazuri speciale. Mai jos gasiti cateva fotografii cu cabana.
Pensiunea Satul Bucovinean poate sta la dispozitia grupurilor de oaspeti de pana la 50 - 55 persoane, organizatorii evenimentelor de tot felul, excursiilor, team building, conferinte, retreat putand gasi in noi un partener de nadejde, flexibil, cu zambetul pe buze si dornic de a pune umarul la crearea unei "aventuri" de 5 stele.
Chiar daca nu se inscrie in traditional, oaspetii Satului Bucovinean beneficiaza si de internet Wi-Fi gratuit cu acoperire in toate camerele si in toata curtea. Deasemenea, casele dispun si de televizor LCD cu programe TV digitale SD si HD. Pentru copii si nu numai, va punem la dispozitie gratuit si o masa de ping-pong, iar iarna saniute. Tot pentru copii, Satul Bucovinean are un mic loc de joaca construit din lemn cu tobogane, trambulina mare, balansoar, leagan si casute.
Satul Bucovinean ofera oaspetilor biciclete spre inchiriere, plimbari cu caruta vara si cu sania iarna.
Bucataria bucovineana nu lipseste din Satul Bucovinean, toti oaspetii nostri servesc mancaruri traditional romanesti cu specific bucovinean si nu numai. Toate mancarurile sunt pregatite exact inainte de servirea lor, din produse naturale (lapte proaspat de vaca, telemea proaspata, unt de casa, cascaval de casa, dulceturi de casa, produse din carne, muraturi, etc.). Portiile sunt pe saturate, nu la gramaj. Oferim cazare cu mic dejun inclus, demipensiune sau pensiune completa.
Oaspetii Satului Bucovinean beneficiaza de parcare gratuita in curtea complexului.
Acceptam plata cu tichete (vouchere) vacanta tiparite pe hartie si tichete (vouchere) vacanta electronice - card de la toti emitentii: Pluxee (fost Sodexo), Edenred, UP Romania.
Se poate plati avansul pentru rezervare si cu cardul online. Acceptam plata online cu carduri de vacanta (vouchere) Edenred, Up Romania si Pluxee (fost Sodexo), precum si cu carduri bancare.
Casele sunt construite din barne de brad cioplite in patru si incheiate in tehnica "coada de randunica". Acoperisurile sunt in doua sau patru ape, cu invelitoare din sindrila (dranita, cum este denumirea locala). Prispele caselor sunt prevazute cu stalpi ciopliti si balustrada. In case un loc important il ocupa cuptorul cu vatra si locul de dormit. Incaperile sunt impodobite cu ceramica, stergare, naframe, laicere din lana, in vergi si cu alesaturi geometrice si florale, piese de costum femeiesc si barbatesc. Toate acestea sporesc aspectul traditional al incaperilor.
Mai ai intrebari sau nelamuriri cu privire la pensiunea Satul Bucovinean? Clic aici pentru o lista de intrebari frecvente si raspunsuri. Vei gasi raspunsul la intrebarile cel mai des adresate.
Cateva din atractiile si activitatile din Satul Bucovinean si din jurul nostru
Chiar in Satul Bucovinean va puteti bucura de linistea deplina, de dealurile si muntii din jur. Daca esti in cautare de liniste si de un loc in care sa auzi doar pasarile cantand si paraul Negrei susurand la cativa metri distanta. Nu tu magazine, nu tu sosea, nu tu nimic prea "modern". Peisajele sunt de vis, iar totul in jur e numai bun ca sa iti incarci bateriile pentru noi aventuri. Vezi aici un articol despre aceste aspecte ale Satului Bucovinean.De la job direct in verde. As vrea sa va pot povesti cat de frumoasa este Breaza. Cat de a dracului de frumoasa este de fapt toata zona cu pricina. Breaza, Paraul Negrei, etc. Dar v-as strica toata placerea de a descoperi voi insiva asta... citeste aici continuarea unui alt articol despre Satul Bucovinean.
Picnicuri la iarba verde langa apele curgatoare din zona, sa inspirati aerul curat, cules de ciuperci si fructe de padure, plimbari la stane si degustari de produse specifice, in paduri, sa fotografiati natura, sa observati oamenii din zona si obiceiurile lor si muuuulte altele, in functie de dorintele si placerile dumneavoastra.
Locurile ce inconjoara Satul Bucovinean sunt ideale pentru drumetii si trasee montane. Suntem situati intre cele doua obcini, Obcina Feredeului si Obcina Mestecanisului (drumetii si turism montan, trasee turistice Muntii Giumalau, Muntii Rarau, Pietrele Doamnei). Masivele Rarau-Giumalau constituie o zona turistica de mare importanta in cadrul Carpatilor Orientali. Vezi mai multe informatii aici si in aceasta pagina.
Pentru trasee cu bicicleta: tur de Breaza - Tatarca - Manaila - Parau Negrei (vezi traseul detaliat aici), tur Breaza - Herghelia Lucina - Botus (vezi traseul detaliat aici) sau alte trasee (aici). Bineinteles, se pot aborda si trasee scurte sau foarte scurte in zona.
Traditiile din Bucovina
Bucovina este un spatiu in care traditiile populare romanesti si-au pastrat puritatea. Chiar si aerul e unul mai curat aici, fiind una dintre zonele cele mai impadurite ale tarii.
Se spune ca iernile sunt cele mai frumoase aici, in Bucovina. Insa bucuria adevaratei Sarbatori este aici Pastele. Sarbatorirea Sfintelor Pasti este prilej de mare bucurie pentru bucovineni si incepe cu mult inainte, o data cu Duminica Floriilor. Invierea Domnului este prilejul pentru romani de a trai clipe de bucurie sfanta, dar si de a sarbatori in cadrul comunitatii.
Cea mai raspandita si mai renumita traditie a incondeiatului oualor este in Bucovina. Mai intai, aici se incondeiau oua crude, apoi fierte, iar azi se inchistresc oua golite de continut. Instrumentul cu care se scriu ouale se numeste chisita (un varf ascutit de tabla de arama, fixat intr-o maciulie a unui bat plat). Tehnica traditionala spune ca la incondeiat se misca oul, iar nu instrumentul. Acum se mai foloseste si penita, in cazul incodeierii oualor cu tus.
Mai jos puteti vizualiza cateva fotografii realizate in Satul Bucovinean unde oaspetii nostri au asistat la demonstratii si au participat la incondeiat oua de Paste.
Sarbatorile de iarna din Bucovina au un farmec deosebit pentru ca satenii din aceasta parte a tarii pastreaza cu sfintenie obiceiurile strabunilor: Jocul ursilor, Plugusorul, Buhaiul, Irozii, Dansul mascatilor. An de an, grupurile de copii, adolescenti sau flacai pornesc prin casele oamenilor din sat pentru a le vesti trecerea intr-un nou an si a le face urari de sanatate si belsug in toate. Grupurile de uratori de toate varstele, imbracati in costume traditionale, cu sumane groase, purtand caciuli impodobite, bice si clopotei, sunt primite cu drag, iar gazdele le rasplatesc cu mere, nuci, covrigi sau colacei.
In imaginile urmatoare, realizate la pensiunea Satul Bucovinean, sunt prezentate cateva din traditiile sarbatorilor de iarna la care au participat si oaspetii nostri.
Ce se poate vizita in Bucovina? Obiective turistice din Bucovina
Herghelia Lucina - Plimbare calare pe cai si ponei, cursuri de calarie.Herghelia Lucina este una dintre cele doua herghelii din judetul Suceava unde sunt crescuti cai de rasa, cealalta fiind Herghelia Radauti. Adapostita intre Obcinile Bucovinei, Herghelia Lucina este locul unde sute de cai hutuli, singura rasa autohtona pastrata pana in zilele noastre, zburda liberi pe crestele muntilor. Calul hutul, o rasa de cai care pe langa vechimea pe care o are, este singura rasa de cai pur romaneasca, pastrata pana in zilele noastre. In cazul cailor hutuli nu au existat incrucisari cu alte rase de cai. Numele rasei vine de la hutuli, nomazii veniti din Galitia care i-au fascinat pe romani cu traditiile si obiceiurile lor. La sfarsitul secolului XVIII, hutulii au parasit teritoriul Galitiei pentru a migra in nordul Bucovinei, acestia traind in prezent in comunele sucevene din apropierea granitei cu Ucraina. Una dintre localitatile in care sunt comunitati hutule este satul Lucina, din comuna Moldova Sulita.
Aici poate fi vizitata herghelia Lucina, un adevarat rai al cailor hutuli. Herghelia se afla aproape de granita cu Ucraina, in Obcinile Bucovine, la o inaltime de peste 1.200 de metri, intr-o mini depresiune aflata in muntii Obcina Mestecanisului. Lucina este locul unde cresc caii hutuli liberi, in cea mai veche herghelie din Romania.
Pentru mai multe informatii, tarife herghelie, programari: accesati site-ul Hergheliei Lucina
Partia de schi Rarau Campulung Moldovenesc - Cea mai lunga partie de schi din nordul tarii.
Inaugurata in 2019, partia are o lungime de 2.850 m, dificultate medie si este dotata cu instalatie de telegondola cu 33 de cabine, 9 tunuri de zapada, lac de acumulare cu capacitatea de 10.000 metri cubi, 176 de stalpi de iluminat, cladire administrativa, parcare, bileterie si masina de batut zapada. Locatia partiei este pe Strada Izvorul Alb, Nr. 165. Mai exact, drumul vechi spre Rarau de la intrarea in Campulung dinspre Gura Humorului, la Km 5.
Va recomandam o plimbare cu telegondola vara, peisajele sunt minunate.
Live webcam: clic aici.
Pentru mai multe informatii, tarife, program telegondola: accesati pagina de FB Rarau Ski Resort Campulung Moldovenesc.
Partia de schi Bucovina - Situata in Campulung Moldovenesc
Inaugurata in decembrie 2021, deschisa de un operator privat, destinata in special incepatorilor. Este aflata la intrarea in Campulung Moldovenesc dinspre Gura Humorului, pe drumul Valea Caselor, la aproximativ 250 de metri de intersectia DN 17. Dispune de un o instalatie de teleschi cu o lungime de 420 de metri, o banda transportatoare cu o lungime de 50 de metri, pentru copii si pentru incepatori, precum si instalatie de nocturna. Pe Partia Bucovina sunt disponibile trei trasee, de 420 de metri, 450 m si 470 de metri, precum si o partie de sanie de 250 de metri. Partia cu lungimea de 420 de metri are un grad mediu de dificultate, in timp ce celelalte doua sunt pentru incepatori.
Iubitorii sporturilor de iarna au la dispozitie si un centru de inchiriere a echipamentului, iar cei care vor sa invete sa schieze pot apela si la instructorii specializati care sunt la aceasta partie.
Live webcam: clic aici.
Pentru mai multe informatii, tarife, program: accesati pagina de FB Partia Bucovina Campulung Moldovenesc.
Partia Mestecanis Pojorata Drumul Tatarilor - Cel mai mare domeniu schiabil privat din judetul Suceava, in pasul Mestecanis.
Turistii au la dispozitie nu mai putin de 3,5 kilometri de partii, amenajate pe un domeniu situat in Obicinele Bucovinei, in varful pasului Mestecanis, la doar doi kilometri distanta de DN 17. Accesul catre noul domeniu schiabil din judetul Suceava, care poarta numele de Partia Drumul Tatarilor, se face pe drumul Mestecanis, care pleaca din DN 17. Practicantii sporturilor de iarna care ajung pe noul domeniu schiabil vor gasi aici, pe langa un peisaj de vis, patru partii pentru schi: una pentru incepatori, doua cu un nivel mediu de dificultate si o partie neagra, toate fiind omologate. Pe langa acestea, cei care vor ajunge la Partia Drumul Tatarilor au la dispozitie si o partie de sanie, o pista de tubing si un patinoar, acesta din urma urmand sa fie dat in folosinta in perioada urmatoare. La Partia Drumul Tatarilor pot fi inchiriate echipamente de schi, sanii, dar si colaci pentru pista de tubing. Turistii au la dispozitie si un restaurant cu aproximativ 50 de locuri.
Pentru mai multe informatii, program, tarife: accesati pagina de Facebook oficiala
Lacul Iezer din Sadova - lacul fara fund.
Iezerul este un lac montan situat la 937 m altitudine in Masivul Obcina Feredeului si apartine comunei Sadova, invecinata cu Campulung Moldovenesc. Lacul Iezer, impreuna cu micul lac Bolatau, situat spre nord la circa 2 km, s-au format prin alunecarea versantului muntelui. Acestea sunt probabil cele mai vechi lacuri de baraj natural din tara, mult mai vechi decat vestitul Lac Rosu de langa Cheile Bicazului din Muntii Hasmas. Turistii care ajung aici se pot bucura insa de frumusetea acestui lac care nu demult era pe cale de disparitie. In plus, turistii pot profita gratuit de frumosul mobilier rustic de agrement dat in folosinta cu ocazia inaugurarii si care mai indulceste duritatea betoanelor. Sunt locuri special amenajate pentru gratare si mici foisoare cu mese si banci pe marginea lacului.
Transraraul - Pietrele Doamnei - Masivul Rarau - Cabana Rarau
Vrei sa urmezi un traseu care sa-ti taie cu adevarat respiratia? Ei bine, drumul alpin Transrarau este exact ce-ti trebuie: o sosea care merita cu siguranta un loc pe podiumul celor mai spectaculoase sosele din Romania. Odata ajuns pe Transrarau, ai parte de cei mai frumosi 28 de km de drum montan pe care poti sa-i parcurgi la noi in tara.
La concurenta cu Transfagarasanul si Transalpina, Transrarau, cel de-al treilea traseu montan spectaculos din Romania, este soseaua din muntii Moldovei, care face legatura intre Valea Bistritei, de la Chiril si Valea Moldovei, la Pojorata. Pentru turisti, noua sosea le usureaza accesul catre cabana Rarau, Pietrele Doamnei si Manastirea Rarau. Traseul este denumit de localnici si oficialitati si Drumul Comorilor, intrucat unul dintre punctele sale de atractie sunt Pietrele Doamnei. Legenda spune ca in 1541, domnitorul Petru Rares si-ar fi gasit un loc in muntii Rarau pentru a-si adaposti familia si o parte de avere de hoardele de tatari. Urmariti de cotropitori, doamna Elena, sotia lui Petru Rares si fiul acestora s-ar fi refugiat intr-o pestera sa se roage, iar stanci uriase s-ar fi desprins si ar fi cazut peste locul in care se afla averea, ingropandu-i si pe hoti.
Altitudinea la care ajunge soseaua Transrarau este de 1.400m (in dreptul Cabanei Rarau). Drumul porneste din localitatea suceveana Pojorata spre Cabana Rarau (DJ175A), de unde se continua drumul spre localitatea Chiril (DJ175B). In drum spre Chiril veti trece pe langa Manastirea Rarau, unde puteti sa faceti un popas si sa o vizitati. Intre Cabana Rarau si Chiril drumul este foarte ingust si plin de serpentine, limita de viteza este de 30 km/ora, dar este fascinant, iar panta este lina. Este indicat, de asemenea, sa folositi semnale acustice la intrarea in curbele fara vizibilitate. In plus, pe aceasta portiune de drum, vor avea prioritate masinile care urca dinspre Chiril spre Rarau. La Cabana Rarau (1.536m altitudine) puteti lasa masina in parcare si continuati drumul pe jos, pana in varful Muntelui Rarau (1.649m), la Piatra Soimului, si de aici, mai departe spre Pietrele Doamnei.
Cheile Moara Dracului
Situate la poalele nord-estice ale Raraului, pe cursul superior al paraului Valea Caselor, Cheile Moara Dracului sunt cele mai frumoase si mai bine pastrate chei din intreaga zona. Ocrotite ca rezervatie geologica, pe o suprafata de 10 ha, ele se gasesc la 10,5 km distanta de centrul municipiului Campulung Moldovenesc.
Cheile Moara Dracului ating o lungime de 60-70 m si o latime medie de 4-5 m. Peretii se inalta vertical, iar pe alocuri chiar in surplombe. In preajma acestor chei se mai intalnesc si azi cateva specii de tisa, relict glaciar, lemnul de aur al padurilor noastre de altadata, dar si raritati din lumea plantelor si animalelor ca: floarea de colt, clopoteii, vulturica, rasul, jderul, vulpea etc.
Accesul la ele se face de pe drumul care leaga Campulung Moldovenesc de Suceava, undeva pe acesta cotindu-se pe un drum pietruit. Acesta insoteste Paraul Caselor si apoi Moara Dracului, iar dupa cinci kilometri se poate vedea intrarea in chei. Traseul de aici este marcat cu cruce rosie si duce pana la Cabana Rarau.
Cheile Moara Dracului au fost sapate de paraul cu acelasi nume si au fost supuse unui proces asemanator celui in care dolomitele calcaroase intra in contact cu apa curgatoare. Asadar, ele nu sunt rezultatul numai a eroziunii mecanice, ci asupra lor a intervenit si dizolvarea. Mai mult, apa a actionat pe plan vertical, acesta fiind motivul pentru care valea este adanca si ingusta.
Mocanita Hutulca - Cei care ajung in Bucovina nu trebuie sa rateze mocanita din care se bucura de privelisti incantatoare pe un traseu de 12 km, cu durata de 3 ore cu tot cu pauze.
Calea ferata cu ecartament ingust de la Moldovita a fost construita de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, si data in folosinta in anul 1888 pentru transport de masa lemnoasa de la padure la gater. In anul 1909 linia a fost preluata de la fondul bisericesc care a schimbat ecartamentul liniei de la 800 de milimetri la ecartament standardizat 760 de milimetri. Initial, traseul mocanitei avea 23,9 de kilometri, de la Moldovita la Rososa, insa in decursul anilor s-au mai construit o multime de variante si tot sistemul a ajuns in anul 1987 cu infiintarea portiunii Rascovei - Rasca dreapta + Arsuri la o lungime de 73 de kilometri. Linia de la Moldovita a fost folosita pana in anul 2001 pentru transport de masa lemnoasa. Incepand cu iulie 2005, linia este administrata de Asociatia pentru pastrarea liniilor inguste din Romania. In prezent, linia are 10,5 kilometri.
Micul trenulet de munte i-a facut pe multi din cei care viziteaza Bucovina sa se indrepte intr-una din zilele sejurului petrecut aici si spre o calatorie in timp cu mocanita cu abur si vagoanele de epoca ale acesteia. In completarea unei calatorii perfecte vine frumusetea Vaii Moldovitei, cu satele rasfirate si muntii impaduriti, precum si o mancare de-a locului, de care drumetii pot avea parte la capat de drum. Traseul care porneste din Moldovita (in zona Hotelului Oana) si are ca punct final Argel nu dureaza mai multe de 3 ore dus-intors.
Pentru mai multe informatii, program, tarife, programari: intrati aici
Muzeul Arta Lemnului - singura colectie etnografica din Romania dedicata exclusiv obiectelor din lemn
Muzeul, situat in centrul orasului Campulung Moldovenesc si fondat in anul 1936, reuneste astazi o colectie impresionanta, unica in Romania, consacrata prelucrarii lemnului de pe meleagurile campulungene.
Cine patrunde astazi in acest vast si bogat sanctuar, inchinat artei lemnului, va fi cu siguranta impresionat de diversitatea formelor de prelucrare a lemnului, de priceperea de a imbina simplitatea cu rafinanamentul, utilul cu frumosul, fragilitatea cu durabilitatea robusta.
Unelte, arme, scule, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, care de lemn (unul cu o vechime de 400 de ani), lazi de zestre (avand peste 250-350 de ani), stalpi si usi de case mestesugit inflorate. Iata de ce, oricine viziteaza aceasta veche comoara de arta taraneasca, iese cu convingerea ca a vazut o lume.
Muzeul are 19 sali de expozitie si o sectie in aer liber. Sectia in aer liber cuprinde doua case traditionale, una hutula, datata in secolul al XVII-lea si alta de la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Pentru mai multe informatii, program, tarife: accesati pagina muzeului.
Tiroliana Bucovina - cea mai lunga tiroliana din tara si din Europa, top 5 in lume
Mega Tiroliana Bucovina se afla in Gura Humorului, fiind cu siguranta cea mai cautata experienta de adrenalina din Bucovina. Are o lungime totala de peste 2 km pe care se va atinge o viteza maxima de 150km/ora la o diferenta de nivel de 320 de metri. Plecarea se va face dintr-un turn de 18 metri, iar statia de sosire va fi un turn de 23 metri.
Tiroliana traverseaza 1,5 km de padure. Startul incepe din turnul de 18 metri, apoi trece pe langa Piatra Soimului, intersecteaza Partia Soimul, tranerseaza Raul Moldova, Podul Suspendat Arinis si Parcul Arinis unde se afla statia de sosire - un turn inalt de 23 de metri.
Cetatea de Scaun a Sucevei - un loc incarcat de istorie si legende
Cetatea Sucevei este un punct de atractie important pe harta turistica a Bucovinei. Parasita timp de 300 de ani, Cetatea a fost restaurata in 2004, cu prilejul comemorarii a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare.
Cetatea Sucevei facea parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XIV-lea, in momentul aparitiei pericolului otoman. Sistemul de fortificatii medievale cuprindea asezari fortificate (curti domnesti, manastiri cu ziduri inalte, precum si cetati de importanta strategica) in scop de aparare, intarite cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau avand santuri adanci.
Ansamblul arhitectonic medieval, alcatuit din castel si ziduri de aparare, a fost consolidat si completat in cadrul unui vast proiect cu finantare in perioada 2011-2015, redandu-i aspectul impunator, intrat in legenda, dar si subtila stralucire princiara din trecut.
In anul 2016 a fost realizata in Cetatea Sucevei prima expozitie permanenta care ilustreaza teme de mare interes pentru public, precum prima si cea mai cuprinzatoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor si boierilor moldoveni din secolele XIV - XVII sau Tezaurul medieval al Moldovei. Lapidariul recompune pentru prima data cea mai completa imagine a Cetatii Sucevei, evidentiind sistemele constructive si decoratia arhitecturala, dominate in secolul XV de variate teme ale goticului. Utilitati domestice medievale, precum sobele de teracota, combina absolut surprinzator si elegant motive decorative locale cu cele central-europene. Sistemele multimedia cu tematica istorica medievala si proiectiile video cu subiecte legate de istoria cetatii reprezinta o noutate expozitionala in Romania. Cele mai bine receptate de catre publicul vizitator sunt cartea interactiva de istorie medievala a Moldovei - Strainii despre noi si proiectia video Cronica Cetatii Sucevei, reconstituind o lume surprinzatoare si vie, indepartata si totusi foarte reala, avand sentimentul puternic ca toti facem parte din aceeasi poveste!
Pentru mai multe informatii, program, tarife: accesati aceasta pagina.
Salina Cacica - mina de sare
Situata la poalele estice ale Obcinei Mari, in comuna cu acelasi nume, Salina Cacica se incadreaza ca varsta in Miocerul inferior. Se remarca prin vechime si spatii generoase dispuse pe diverse orizonturi. Galeriile sapate manual poarta turistii pana la adancimi de 44 m. Aerosolii cu efecte terapeutice, alaturi de frumusetea locului transforma Salina Cacica intr-un punct turistic demn de a fi introdus in itinerariul de vacanta.
Munca asidua a minerilor nu a fost in zadar, acestia lasand in urma veritabile lucrari de arta: galerii imense, tavane boltite, scari taiate in masivul de sare. Treptele din lemn de brad vechi, de peste 200 de ani s-au mineralizat in timp de saramura, ce a patruns in compozitia acestora. Zacamantul de la Cacica s-a format prin depunere in sistem lagunar - evaporitic. Din punct de vedere geologic, se localizeaza intre avanfosa pericarpatica si platforma moldoveneasca.
Intrarea in Salina Cacica se realizeaza pe treptele din lemn, mineralizate de saramura. Cele mai impresionante locuri din mina sunt mica biserica si sala de bal.
In momentul de fata, Salina Cacica dispune de sala de sport care se poate inchiria pentru fotbal, muzeul minei si o sala cu un ecou cu 8 reveniri. Turistii au la dispozitie un strand cu apa sarata, grupuri sanitare si alte dotari comerciale. Aerosolii salinei au extraordinare efecte terapeutice. Temperatura minei este una constanta, de 14 grade Celsius.
Pentru mai multe informatii, program, tarife: accesati pagina Salrom.
Manastirea Moldovita
Pe langa faptul ca reprezinta una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din intreaga regiune a Bucovinei, Manastirea Moldovita este in acelasi timp o asezare monahala cu un bogat trecut istoric, ce dainuie pe pitorestile plaiuri moldovenesti de sute de ani. Lacasul este amplasat in Localitatea Vatra Moldovitei, la o distanta de aproximativ 4 km de Localitatea Moldovita.
Manastirea Moldovita isi merita cu adevarat renumele dobandit in timp, fiind inscrisa pe lista frumoaselor lacasuri de cult pictate din Bucovina si reprezentand de asemenea un obiectiv cultural al patrimoniului mondial UNESCO.
In ceea ce priveste arhitectura Manastirii Moldovita, aceasta se remarca prin originalitate. Constructia se face remarcata prin elemente arhitectonice diferite de cele prezente la majoritatea lacasurilor culte din regiune. Este prezent aici pridvorul deschis, decorat cu cinci arcade sculptate foarte frumos, in stil moldovenesc. La intrarea in urmatoarea incapere a bisericii; pronaosul, se remarca un portal gotic, sculptat in piatra, alaturi de o usa imensa, din lemn de stejar. Un alt aspect incantator al lacaului este pictura interioara, realizata in mod traditional, ce infatiseaza scene si personaje biblice: Rastignirea, Cina cea de taina sau Coborarea de pe cruce. Mult mai veche decat pictura interioara este cea exterioara, despre care cunoscatorii spun ca se aseamana cu cea de la Manastirea Humor. Frescele exterioare de la Manastirea Moldovita dateaza inca in anul 1537 si se caracterizeaza printr-o bogatie cromatica ce incanta ochii, dar si printr-o complexitate a imaginilor si scenelor infatisate. Ansamblul monahal al Manastirii Moldovita cuprinde si un muzeu in care sunt pastrate manuscrise si alte documente importante din punct de vedere cultural.
Pe langa Manastirea Moldovita, turistii ajunsi in aceasta zona a Bucovinei au posibilitatea de a vizita si alte atractii renumite, precum: Muzeul de Oua Incondeiate Lucia Condrea, Manastirea Humor, Manastirea Voronet, Manastirea Sucevita sau Manastirea Arbore.
Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea - Daca ati ajuns la Manastirea Moldovita, nu ratati acest muzeu.
Situat la o distanta de numai patru kilometri de Manastirea Moldovita, unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din regiune, Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea reprezinta un adevarat motiv de mandrie, atat pentru locuitorii acestei zone, cat si pentru intreaga tara, intrucat valoarea artistica pe care o adaposteste acest muzeu este inestimabila. Considerat un loc unic in lume, muzeul a luat fiinta in anul 1993 si poarta numele artistei care a fructificat una dintre cele mai mari pasiuni ale sale: arta incondeierii oualor.
Muzeul Luciei Condrea din Moldovita este amenajat in propria sa casa, fiind dispus pe trei sectiuni, ce cuprind un numar total de aproximativ 5000 de exponate, expuse vizitatorilor in peste 40 de vitrine. Prima sectiune a muzeului cuprinde 11 vitrine in care sunt expuse ouale decorate de aceasta mare artista internationala, cea de-a doua sectiune cuprinde doua vitrine in care au fost pastrate oua incondeiate din intreaga Moldovita, vechi de aproape un secol, iar ultima sectiune cuprinde sase vitrine in care sunt expuse oua adunate de peste granite, de la diverse concursuri si expozitii internationale la care a participat Lucia Condrea.
Ceramica de Marginea
Localitatea Marginea este situate la aproximativ 10km de Radauti, de-a lungul raului Sucevita, la intretaierea a doua drumuri. Primul este drumul national DN2E ce leaga Putna de Gura Humorului, iar cea de-al a doilea care trece peste Obcina Mare, drumul national DN 17A, ce leaga Radauti de Campulung Moldovenesc, prin Pasul Ciumirna. Numele localitatii se pare ca se trage, fie de la faptul ca este situata la marginea padurii, fie ca numele ca s-ar trage din "granita" sau "hotar" de tara, Marginea fiind practic la granita cu Ucraina.
Ceramica de Marginea este o marca cunoscuta in lume. Ceramica neagra produsa aici se pare ca dateaza din negura istoriei, din neolitic, fiind identificata atat in cadrul culturii Horodistea-Floresti.
Olaritul a cunoscut o puternica dezvoltare in zona, in sec. al XV-lea, Marginea ramanand renumita, in timp, prin producerea ceramicii negre prin aceeasi tehnica veche de ardere inabusita si de realizare a motivelor si ornamentelor prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de rau sau cremene.
Pentru iubitorul de istorie si de frumos, urmarirea acestui mestesug in timp si spatiu poate fi o preocupare extraordinar de placuta. Ceramica de culoare neagra este marturie a originii dacice. Ea se mai intalneste astazi numai in atelierele de olarit de la Marginea, jud. Suceava.
Dupa modelare, vasele isi urmeaza drumul vechi de mii de ani: pe vremuri, erau arse in gropi mari de 1,5 m, de forma unui con cu varful in sus. Alaturi era sapata o groapa mai mica, ce comunica printr-un canal cu prima si in care se facea focul, foc ce ducea la colorarea in rosu a vaselor din groapa mare. In acest moment vasele erau acoperite cu un strat gros de lut umed, astupandu-se astfel si canalul dintre cele doua gropi; arderea insa continua, fara oxigen, vasele capatand culoarea cenusie sau neagra.
Tehnica s-a pastrat pana azi, cu ceva schimbari: pamantul este adus de olar de la marginea satului, insa vasele sunt arse acum in cuptoare, inchise si in partea de sus si la gurile de foc. Lemnele de brad stau stiva pe peretii atelierelor. Ca si dacii, mesterul framanta lutul cu mainile goale, dupa ce l-a inmuiat cu apa. Isi alege apoi un bulgare de pamant, il pune pe roata si totul incepe sa se transforme, pana cand in ochiii mesterului se citeste multumirea lucrului bine facut. Formele vaselor sunt si ele din vremuri stravechi: oala inalta, oala mare cu doua toarte, strachini de diferte dimensiuni, oale cu manusi. Tehnica de decorare este cea traditionala: vasele se lustruiesc cu o piatra speciala, urmele cenusii ramase pe peretii vasului inca nears amestecandu-se cu negrul metalic al acestora. Acestei tehnici i se adauga folosirea motivelor si ornamentelor geometrice: spirale, linii frante, ramuri de brad. Asa sunt mesterii pe-aici, pastratori de traditii si iubitori de nou. O mana de oameni ce continua sa invarta roata si sa arda in cuptorul inabusit vase de lut, ca si stramosii lor.
Muzeul Etnografic Marginea - Dupa ce ati vizitat tot ce tine de Ceramica de Marginea, mergeti si la acest muzeu.
Este amenajat intr-o casa veche de peste o suta de ani, un adevarat loc de popas pentru oaspeti.
Odata intrati in casa puteti admira costumele populare din judetul Suceava, cu precadere din zona Radauti. Vizitatorii au posibilitatea de a achizitiona aceste adevarate comori ale satului.
De asemenea, in muzeu mai pot fi gasite si obiecte de ceramica, tesaturi, impletituri, cosuri de nuiele, coliere din margele, oua incondeiate, oua cu margele. Arhitectura specifica locului este completata de covoarele de lana, confectionate manual de mainile iscusite ale femeilor din sat.
Muzeul Oului din Vama - Muzeul Oului din Vama este cel mai mare muzeu de acest gen din Romania, fiind unic prin modul de organizare si prin valoarea exponatelor
Muzeul reuneste peste 7000 de oua, atat din Bucovina, cat si oua de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de oua de diverse dimensiuni, lucrate in tehnici si stiluri diferite, provin din 82 de tari de pe toate cele 5 continente.
In colectie exista si oua rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broasca testoasa, crocodil, flamingo, dar si oua cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potarniche, vrabie, porumbel, randunica, prepelita, alaturi de oua de fazan, paun, rata, gasca, curca, strut etc.
Bineinteles, Manastirile din Bucovina - Tinutul Manastirilor: Voronet... Putna... Zamca... Sucevita... Bogdana... Rasca... Voronet... Dragomirna... Sfantul Ioan cel Nou... Humor... Probota... Slatina... si multe altele! Vezi pe aceasta pagina a site-ului nostru mai multe informatii despre manastirile din Bucovina.
Si multe, multe, multe, multe altele... accesati aceasta pagina a site-ului nostru pentru mai multe informatii despre atractii Bucovina.